Koju od ove dve vrste kafe odabrati? Arabica ili robusta?

Koju od ove dve vrste kafe odabrati? Arabica ili robusta?
April 16, 2020 admin
In Edukativno, Zanimljivo

Arabika i Robusta se razlikuju po:

  • području uzgajanja
  • vrsti i izgledu stabljike
  • uslovima potrebnim za njihovo gajenje
  • načinu berbe
  • rasprostranjenosti na svetskom tržištu
  • količini kafe koju jedna stabljika daje
  • ceni

Osim toga, razlikuju se i po izgledu zrna. Zrno arabike je malo veće od zrna robuste. Zrna robuste, zeleno-žute boje, su malo zakrivljena i imaju oblik pravilnog kruga, dok je zrno arabike izduženog, ovalnog oblika. Uz to, pošto se arabika gotovo isključivo bere ručno, moguće je odvajanje nezrelih i prezrelih od zrelih plodova.

Ali, najvažnije razlika između ove dve vrste kafe je u količini kofeina koju sadrže i ukusu.

Arabiku karakteriše uravnoteženost slatkoće i kiselosti (ima duplo više šećera od robuste), što joj daje bogat, prefinjen, aromatičan ukus i naglašen miris. Robusta nema izraženu aromu, ali je zato odlikuje snažan, opor i gorak ukus. Sorte robuste vrhunskog kvaliteta mogu dati i veću količininu pene, što je posebno važno za dobar espresso.

A šta to doprinosi razlici među ukusima arabike i robuste? Pa upravo količina kofeina. Tajna jačine robuste je u većoj količini – dok zrna arabike sadrže od 0,8 do 1,4 posto, zrna robuste imaju od 2 do 5 posto kofeina.

I tu se zapravo i krije odgovor na pitanje kako onda doneti odluku i razrešiti dilemu robusta ili arabika. Kao što vidite, ne postoji tačan ili univerzalan odgovor na ovo pitanje. Sve zavisi od toga koje su karakteristike vama važnije, pogotovo kada su u pitanju ukus i jačina.

Ali, to što ne postoji jedan odgovor, ne znači da ne postoji dobitna kombinacija. A ta kombinacija koja će zadovoljiti potrebu za balansom između arome i jačine se zove – mešavina. Što nas dovodi do jednostavnog i odličnog izbora:

Za ”Vivaldi” kolekciju pažlivo odabrana, ručno ubrana zrna su pečena odvojeno, na odgovarajućoj temperaturi, kako bi se očuvali prirodna aroma i ukus. Potom su sveže mlevena zrna upakovana u hermetički zatvorene kapsule. Ova specijalna tehnologija, kao i najstroža kontrola kvaliteta, omogućiće vam vrhunsko uživanje.

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*