4 ključne razlike između espressa i turske kafe

4 ključne razlike između espressa i turske kafe
April 21, 2021 admin
In Edukativno
espresso vs turska kafa
Većina ljudi zna da su domaća i espresso kafa dve različite stvari, ali da li zaista znate po čemu se razlikuju
Mnogi smatraju da je espresso napravljen od različitog zrna zbog razlika u teksturi, ukusu i količini kofeina u napitku, ali razlika ipak leži u procesu pravljenja espressa. „Espresso“ se ne odnosi na vrstu zrna kafe koja se koristi za pripremu, to je jednostavno ime samog napitka dodeljeno prema brzini kojom se ovaj napitak priprema i pije.
Nekada to nije bilo tako jednostavno. Nekada je pravljenje domaćeg espressa bilo gotovo nezamislivo zbog prevelikih troškova espresso aparata – ali espresso aparati kod kuće danas postaju sve učestalija pojava kako su postali pristupačniji. Rad ovih aparata se bazira pre svega na vreloj vodi i pripremi kafe pod velikim pritiskom. Takođe, način mlevenja kod espresso kafe je drugačiji, jer je kafa finije samlevena u odnosu na onu koju koristimo kod pripreme domaće kafe. Na ovaj način dobijamo sitnija zrna koja ne padaju na dno kao kod domaće kafe te tako dobijamo drugačiji, finiji ukus.
Često se pretpostavlja da espresso ima više kofeina nego domaća kafa. Da li je baš tako?
Standardna količina pripremljene domaće kafe mnogo je veća u odnosu na količinu pripremljene espresso kafe. Sadrži od 80 do 185mg kofeina, dok je kod espresso kafe taj broj između 40 do 75mg. Međutim, ako posmatramo iz drugog ugla u istoj zapreminskoj količini espresso kafa ima mnogo više kofeina nego domaća kafa, što je svakako čini jačom.
Iako je tačno da espresso ima veću koncentraciju kofeina – odakle najverovatnije i dolazi do zabune – ipak unosite manje kofeina ukoliko popijete jednu šoljicu espressa u odnosu na jednu šoljicu domaće kafe.
Pored razlika u količini kofeina i načinu pripreme, postoji razlika i u ukusu kafe. Generalno, espresso ima puniji, ujednačeniji ukus, ali se ni u domaćoj kafi ništa manje ne uživa, bilo da ste sami ili u društvu.

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*