Kako napraviti pravi espresso ?

Kako napraviti pravi espresso ?
April 23, 2020 admin
In Edukativno
kako napraviti dobar espresso

1.Uredjaj za espresso kafu mora da vam je ispravan i da ima jak pritisak. Ako nema dovoljno bara da parom istisne ekstrakt kafe i arome, i najbolja kafa će dati očajan espreso.

2. Posuda za espresso kafu u koju se sipa mlevena kafa mora da je čista, oprana od prethodnog espresa, jer će se osetiti aroma dva puta produvane kafe.

3. Šoljica za espreso kafu mora da je zagrejana.

4. Koristite kvalitetnu espreso kafu. Što kvalitetnija kafa to je bolji ukus i zadovoljniji klijent. Uvek spremajte espreso od sveže samlevene kafe. Espresso kafa od sveže samlevene kafe i one koja je odstojala nisu isti napita, verujte mi.

5. Espreso kafa ima nekoliko oblika, kratak espreso – ristreto, normalan – clasico i duži espreso – lungo. Kratak espreso je prst kafe u maloj šolji -20 ml, normalan espresso je 35-40 ml, a duži espreso je prst i po do dva prsta tečnosti u većoj šolji – 60 ml.

Ono što obično naši ugostitelji daju kao duži espreso je 3 prsta espreso kafe u većoj šoljici – 100 ml. To zovem čorbica, to nije espreso. Zato uvek kada udjem u novi kafe pogledam kakav espreso služe i onda dam instrukcije koliko manje kafe da mi sipaju u šolju.

6. Dodavanje mleka u espreso kafu. U espreso kafu se nikada ali nikada ne stavlja obrano mleko. U espreso kafu uvek ide što masnije mleko, punomasno mleko, od 9, 10, 12% mlečne masti. To je stoga što masnoća iz mleka pojačava ukus kafe i daje joj finu aromu. Espresso kafa spremljena sa obranim mlekom je kao genetska modifikacija filter kafe, bljak.

7. Mleko ili šlag možete dodati u espreso šoljicu ili kao hladno ili kao toplo ako želite espreso sa mlekom. Najčešće se sipa mlečna pena dobijena mešanjem na aparatu punomasnog mleka sa vodenom parom, ali to treba da se radi kratko, da voda ne razvodni mleko.

U makijato, kratki espreso ide samo pola kašičice pene. U produženi espreso ide možda jedna supena kašika pene.

# Kako napraviti pravi espresso ?

 

Posetite našu facebook stranicu

https://www.facebook.com/Vivaldi.kapsule/

Pogledajte naše proizvode

https://vivaldi-kafa.rs/products/

 

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*