Šta je produženi a šta dupli espreso?

Šta je produženi a šta dupli espreso?
June 8, 2020 admin
In Edukativno

Dakle, espreso je je kafeni napitak koji se dobija pomoću aparata kojim se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz kafu a ceo proces traje oko 20 sekundi. Kratki espreso je jak, punog ukusa i omiljen među onima koji sebe smatraju pravim poznavaocima i uživaocima kafe. Zato isti ti uživaoci umeju da izgube živce kada konobar ne zna razliku između duplog, kratkog i produženog espresa. Po nekom pravilu, kratki espreso (ristreto) je prst kafe u maloj šolji do 20ml, dupli je oko 40ml, a produženi (lungo) je 60ml.

Dupli espreso je upravo to što mu naziv sugeriše – dupla doza espresa. Napravi se jedan espreso (to se među baristima naziva jedan „shot“ espresa) i potom se u istu šolju doda još jedan. Savet plus: lično sam ljubitelj duplog espresa, pogotovo ujutro, kada mi treba nešto da me pripremi za naporan dan. Ali ako negde žurim, nemam vremena da čekam da se dupla doza espresa ohladi, pa uvek tražim i malo hladnog mleka sa strane. Dovoljno je da dodate par kapi hladnog mleka i vaš dupli espreso će biti odmah spreman za konzumaciju. Ako imate mogućnost tražite masnije mleko, jer ono pojačava punoću ukusa.

Produženi espreso je zapravo, jedan shot espresa u koji se potom dodaje voda kako bi se ukus razblažio, količina napitka povećala, a samim tim i pijenje napitka „produžilo“. Napitak može da se „produži“ i mlekom. Samo je važno da se ne „produži“ vodom, a potom da mu se doda i mleko, jer će onda više ličiti na supu, nego na espreso 

Comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*